Lezing

Geert Mak

In de boekenweek!

Geweest op ma 27 mrt 2017
Grote zaal
€ 9,50  Incl. pauzedrankje

In de boekenweek organiseren Boekhandel Riemer Barth, Bibliotheek Meppel en Schouwburg Ogterop de jaarlijkse boekenweeklezing. Deze avond is onderdeel van het Schrijversfestival in Steenwijk.


Geert Ludzer Mak wordt geboren in 1946, als nakomertje in het gezin van dominee Catrinus Mak en Geertje van der Molen. Zijn vader was dominee in Leeuwarden, en Geert Mak volgde daar het gymnasium. Na deze opleiding vertrekt Mak in 1966 naar Amsterdam om daar een studie staatsrecht en rechtssociologie te beginnen.

Al tijdens zijn studie wordt duidelijk dat zijn interesse ligt in de journalistiek. Hoewel hij korte tijd lesgaf in staatsrecht en vluchtelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, schreef hij daarnaast verschillende artikelen voor opiniebladen. Hij maakt dan ook al snel de overstap naar een functie als redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar hij schreef onder andere schreef over minderheden en de problematiek van de grote steden.
Na tien jaar bij De Groene Amsterdammer maakt hij de overstap naar het NRC Handelsblad, om daarna voor VPRO radio reisreportages te maken. Begin jaren negentig schrijft Mak zijn eerste boek, ‘De Engel van Amsterdam’ . Later zegt Mak moeite gehad te hebben met de omschakeling van de korte teksten die hij als journalist gewend was te schrijven, naar de volle omvang van zijn eerste boek.

De omschakeling maakt hij in de jaren negentig vaker, en met groot succes. Na ‘De engel van Amsterdam volgt ‘Een kleine geschiedenis van Amsterdam’, maar zijn grote doorbraak als schrijver is een feit als ‘Hoe god verdween uit Jorwerd’ verschijnt in 1996. Het boek, over de teloorgang van het Friese dorpje Jorwerd, wordt een bestseller en levert hem de Henriette Roland Holstprijs op.
Het zal niet het enige succesvolle boek zijn wat Mak publiceert. Met ‘De eeuw van mijn Vader’ uit 1999 en meer recent ‘In Europa’, bevestigt Mak expert te zijn in het beschrijven van de recente geschiedenis.

Naast het schrijven van boeken bekleedde Geert Mak tussen 2000 en 2003 de Wibautleerstoel voor grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam, en schrijft hij nog regelmatig voor het NRC Handelsblad.

In het najaar van 2016 verschijnt het nieuwste boek van Geert Mak: 'De levens van Jan Six',  het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Geert Mak vertelt in deze lezing onder andere over het bijzondere leven van Jan Six en over diens vriendschap met Rembrandt.

www.geertmak.nl

Normale : € 9,50  
Zet in agenda
Twitter Facebook

Voorstellingen:

alle voorstellingen

Bekijk ook:

Jasper Krabbé e.a. - Het geheim van de meester
Lezing wo 15 nov 20.15 uur

Jasper Krabbé e.a.

Het geheim van de meester

Zuideinde 70
7941 GK Meppel
Telefoon
0522-254242
Faz
0522-263074
Kassa: 0522-254242 Maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur en één uur voor aanvang van de voorstelling
Schouwburg Ogterop is gesloten van 21 juli t/m 27 augustus 2017